Enkelheten i Livet https://enkelhetenilivet.no Onlinemagasinet fra InnebygdHelse.no Mon, 03 Feb 2020 22:08:09 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 https://i1.wp.com/enkelhetenilivet.no/wp-content/uploads/2017/04/Profilbilder-square.png?fit=32%2C32&ssl=1 Enkelheten i Livet https://enkelhetenilivet.no 32 32 119706763 Kjære deg… som sliter, les dette! https://enkelhetenilivet.no/2020/02/03/kjaere-deg-som-sliter-les-dette/ Mon, 03 Feb 2020 22:06:07 +0000 https://enkelhetenilivet.no/?p=3324 Hei… Jeg er lyst til å fortelle deg det noen fortalte meg for noen år siden, som til […]

The post Kjære deg… som sliter, les <b>dette!</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
Hei… Jeg er lyst til å fortelle deg det noen fortalte meg for noen år siden, som til slutt førte til at jeg ble fri fra min traumatiske fortid.

Til å begynne med skjønte jeg ikke hva han snakket om, og det gjorde meg både sint og trist å høre det. Men jeg fortsatte å lytte… jeg fortsatte å være nysgjerrig. Fordi jeg var desperate etter å få det bedre… og jeg kunne se at han hadde det bra. Jeg ville forstå hva han hadde forstått. Jeg skjønte at han som sa det, mente det, 100%. Og jeg kan garantere deg at jeg mener dette også, 100%. Jeg slet i 20 år med min traumatiske fortid. Trodde at jeg var ødelagt. Jeg var et offer for det som hadde skjedd meg. Inntil jeg innså en dag at det han sa, var faktisk riktig. Da var jeg ikke lenger et offer. Jeg reflekterte og lyttet en god del på youtube på andre som snakket om det samme tema. Om de 3 prinsippene som forklarer hvor vår opplevelse egentlig kommer fra. Om Sydney Banks som selv hadde slitt med depresjon men så oppdaget i et øyeblikk hva som egentlig foregår i oss. Til slutt, etter lengre tid, så innså jeg hvilken illusjon jeg hadde levd etter i mange år. Og jeg var endelig psykologisk fri… og frisk. 💚❤

«Selv med all den historien du har vært igjennom så er det jo fantastisk hvor bra du har klart deg. Du er ikke ødelagt. Den du egentlig ER, innerst inne, og alltid har vært… er fremdeles inni deg, inntakt, hel, robust og resilient. Og vil for alltid være urørt av det som skjer oss i livet. Det vi opplever til enhver tid er kvaliteten på egen tenkning.

Fortiden er dø, den skjer ikke nå. Vi opplever et minne. Et minne er tanker. Det vi opplever, er tanker. Det vi tenker, er tanker. Det vi føler, er tanker. Alle disse blir til vår virkelighet på innsiden av oss, i et system som fungerer likt for alle mennesker, hver gang, alltid. Ved hjelp av en konstant… Tanke… en kraft… som gir alle tanker en opplevelse. Vi er den som erfarer dette. Mennesket er designet, fra naturens side, til å erfare og oppleve en virkelighet, skapt av tanker.

Vi kan ikke kontrollere tankene vi tenker, men ved å innse at det ikke er omstendighetene, deg selv, mennesker, ting, dyr, fortid eller fremtid som heller kan putte tanker eller en opplevelse i oss, så blir vi fri.

Alt vi opplever, fra vi blir født til vi dør er TANKE. Det er et intelligent system i oss, i vår mentale verden, som gjør dette til vår virkelighet. Og i fraværet av opplevelsen vi har akkurat nå (for opplevelsen skjer bare her og nå) fra øyeblikk til øyeblikk, DER ER du. Den du alltid har vært, fra du ble skapt og alltid vil være. Urørt, hel og usårbar.

Du finner kjernen av deg, ditt egentlig jeg på innsiden i deg. Bak alle frykt-tankene du har blitt vandt til å tenke og gruble på, fordi du uskyldig tror det er en beskyttelse og noe du må gjøre. Det hele er veldig uskyldig. Og en uskyldig og veldig usynlig misforståelse om hvordan menneskets opplevelse blir til. Og hva/hvem «jeg» egentlig er. Vi er ikke tankene vi tenker om og om igjen, vi er ikke følelsene vi føler på. Vi er ikke historien vi forteller om oss selv eller merkelappene vi tror på om oss. Vi ER…. ! Alt etter der finner vi på. Vi ER…! og derfra er et uendelig potensial for neste opplevelse, som kommer i neste øyeblikk.

Ingen følelser er feil eller farlige. De forteller oss noe om hva som foregår i tankene. Bevisst og ubevisst. Innholdet og følelsen den gir oss, er det som leder oss inn i illusjonen om at vi er ødelagt, eller at omstendighetene nå skaper min opplevelse. Mens i virkeligheten så er vi fri. Vi er hel… og usårbar.

Finn deg selv, bak frykten… bak depresjon… bak tankesurret. I stillheten innerst inn i deg. Og du vil finne din indre ro, stødighet og trygghet. Det har alltid vært der, bare blitt usynlig.

Hva vi tenker… er ikke egentlig så viktig. Det FAKTUMET AT vi tenker, er det viktige.

Vi er tenkende vesner. Og vitenskapelig sett betyr det at vi lever i følelsen av vår tenkning. Men ikke fall for fristelsen for å prøve å kontrollere tankene, det er ikke poenget. Poenget er å oppdage systemet, oppdage logikken i systemet. Dette systemet som er en del av oss og som forklarer hvordan vi fungerer psykisk og mentalt. Innse din egen misforståelse… og du vil finne din frihet.»

Jeg vet dette høres enkelt ut… men jeg kan ikke si noe annet. For dette hjalp meg… og hjelper meg fremdeles den dag idag, 5 år senere. Jeg lider ikke lenger av noen psykisk lidelse. Går ikke lenger til psykolog og jeg tenker svært lite på den traumatiske fortiden min. Fordi det gir ikke lenger mening å gruble på den. Jeg går ikke i konstant frykt lenger og livet føles stort sett bra. Så klart livet går opp og ned. Det er meningen og ikke noe unaturlig ved det.

Håper du finner deg selv igjen, slik jeg fant meg selv. Og får oppdage hvor fantastisk det er å bare få være… med et stillere sinn og ro i kroppen. ❤🙏🤗 det er håp for alle å oppdage dette i oss selv. Jeg ante det ikke før noen gjorde meg nysgjerrig på det, og da valgte jeg å utforske det nærmere på egenhånd.

The post Kjære deg… som sliter, les <b>dette!</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
3324
Et Ansikt til Følelsene – Videoserie https://enkelhetenilivet.no/2017/12/02/ansikt-folelsene-videoserie/ Sat, 02 Dec 2017 10:25:53 +0000 https://enkelhetenilivet.dreamhosters.com/?p=1958 Lisa-Marie, Anita og Jan-Vidar skal lage en videoserie med flere videosnutter som har fokus på mentale fakta. I denne […]

The post Et Ansikt til Følelsene – Videoserie
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
Lisa-Marie, Anita og Jan-Vidar skal lage en videoserie med flere videosnutter som har fokus på mentale fakta. I denne videoserien vil vi formidle om de mentale oppdagelsene vi har gjort igjennom å lære om og forstå vår innebygde friske mentale helse.
Visste du f.eks at du har et mentale immunforsvar som fungerer like bra som det fysiske…? Kanskje ikke.. det er mange av oss som ikke har tenkt igjennom dette og i dagens allmenne forståelse om mennesket er det mange misforståelser.

De 3 prinsippene beskriver naturlovene bak alt liv som eksisterer. Igjennom å forstå naturlovene så endrer det radikalt på den allmenne forståelsen og vi opplever at livet blir enklere. En av tingene vi har innsett er at mennesket har et mentalt immunforsvar. Det tar vare på vårt mentale liv, like bra som det fysiske immunforsvaret tar vare på vårt fysiske liv.

I løpet av desember så sender vi live fra Innebygd Helse facebooksiden, og det er mulig å se alle opptakene på vår facebook siden også.

Her er har du noen opptak, resten finner du på vår Facebookside:

The post Et Ansikt til Følelsene – Videoserie
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
1958
Superkraften i DEG! https://enkelhetenilivet.no/2017/09/29/superkraften-i-deg/ Fri, 29 Sep 2017 20:00:18 +0000 https://enkelhetenilivet.dreamhosters.com/?p=1937 «Pssst.. DU.. ja DU ja… ikke glem.. at du har en superkraft i deg». Kraften til å velge hvilke […]

The post Superkraften i <b>DEG!</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
«Pssst.. DU.. ja DU ja… ikke glem.. at du har en superkraft i deg». Kraften til å velge hvilke tanker du tar med deg videre eller ikke. Hvilke tanker du velger å identifisere deg med. Du vet vel det at hva andre sier.. kan ikke skade deg.. med mindre du tenker og tror at det gjør det.
Hvis du velger å ikke ta med deg tanker som andre deler.. så kan de ikke skade deg.

Du er usårbar!

Ingen kan noensinne ta fra deg den superkraften!

Selv tok jeg med meg tankene om at jeg ikke var bra nok, at jeg var feil og ødelagt. Og de tankene har jeg slåss med i 20 år. Inntil jeg innså den superkraften i meg. Da la jeg de tankene fra meg. Det ble ryggsekken jeg satte fra meg. Hvis de dukker opp.. så grubler jeg ikke på de lenger. Jeg slåss ikke med de. Jeg lar de være.. på samme måte som at jeg lar skyer på himmelen være når jeg ser de. Jeg vet.. at ingen tanker er sann. At jeg kan ikke erfare en tanke jeg ikke tror på. Det hender jeg glemmer det.. og det hender jeg faller for de dårlige tankene innimellom… og tror at jeg er sårbar. Inntil jeg igjen kommer på.. at det ikke er sant. Og så er jeg tilbake til den jeg alltid har vært… usårbar, hel og kraftfull. Ingen kan røre “kjernen” av vårt indre univers… og der finner vi alltid alt vi trenger.

 

Akkurat som skyene på himmelen.. så blir de borte. Fordi BAK skyene.. der er solen – Alltid. Det samme gjelder superkraften.. som er kjernen av oss. Den er bak tankene. Den ER der – Alltid. Selv om det er skyer foran.

Alle mennesker, har en lei tendens til å identifisere seg med sine følelser. Det betyr at mennesker handler utifra hvordan de føler seg. Når de føler seg elendig.. så gjør de dårlige handlinger. Det er helt naturlig og alle gjør det. Og motsatt når vi har det bra på innsiden.

Et menneske som har det bra med seg selv, på innsiden.. vil aldri ha lyst til å fortelle andre hvordan de skal leve livet sitt eller hva de må gjøre annerledes. De vil ikke ha lyst til å gjøre handlinger som omfatter dårlige valg. Når man ikke føler seg presset eller nedtrykt på innsiden… så er det heller ikke behov for å flykte eller gå til angrep.

Det mennesker sier og gjør.. er et direkte speilbilde på deres tanker om seg selv og hvordan de har det på innsiden.

Tenk bare.. det er umulig å være glad og lykkelig på innsiden og så slenge drit til andre. Det går ikke. Vi er ikke bygd sammen på den måten.

Når vi innser at vår identitet IKKE ligger i følelsene våre. Men i det som skaper alle følelser, alle opplevelser. Så blir vi ikke så opptatt på å fikse følelsene lenger. Vi vil heller overlate den jobben til det innebygde systemet i oss som sørger for at ting går opp og ned. DET er naturlig. Akkurat som pusten.. den går av seg selv. Det gjør også skiftene mellom følelser.. og opplevelser.

DU.. og ALLE mennesker er perfekte, akkurat slik de er. Alle opererer med nøyaktig det samme systemet innebygd. Uansett følelse i øyeblikket. Uansett tanker i øyeblikket. Uansett omstendighet.

–     –

The post Superkraften i <b>DEG!</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
1937
Sosial angst, ekte… eller fake? https://enkelhetenilivet.no/2017/09/21/sosial-angst-ekte-eller-fake/ Thu, 21 Sep 2017 17:43:26 +0000 https://enkelhetenilivet.dreamhosters.com/?p=1927 Etter å ha lest en tråd om sosial angst på Facebook ble jeg inspirert til å skrive litt […]

The post Sosial angst, ekte… eller fake?
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
Etter å ha lest en tråd om sosial angst på Facebook ble jeg inspirert til å skrive litt om hvordan sosial angst ser ut for meg.
Jeg jobber som IT-konsulent. I denne jobben hører det med å hyppig bytte arbeidsplass. Og hver gang jeg kommer til et nytt sted kjenner jeg at usikkerheten begynner å komme. Når jeg kommer inn første gang, bruker jeg ekstremt mye krefter på å passe på og hilse riktig, huske navn, gå riktig kledd osv. Åhh… som jeg hater å være ny et sted. Det er så ukomfortabelt.

Bortsett fra jobben som skal gjøres, går de neste ukene ut på å navigere sosialt. Hva skal jeg snakke om i lunsjen? Hva om de andre synes det er rart at jeg er så stille? Jeg må komme på noe å si raskt før de synes jeg er rar. Hva om jeg har mat i munnviken. Tenk om jeg spytter ved et uhell… osv… osv….
Etter noen uker oppleves det lettere. Jeg har begynt å bli kjent med noen. De er min trygge base. Der tenker jeg ikke like mye på disse tingene lenger. Praten går lettere og hvis jeg ikke har noe å si, så er jeg også komfortabel med å være stille.

Etter som tiden går videre, er det akkurat som om den indre sirkelen min vokser. Jeg blir mer og mer komfortabel. Og til slutt tenker jeg nesten ikke på disse tingene lenger. Og akkurat i det jeg har kommet til denne følelsen, så bærer det av sted til neste arbeidsplass.
Hvorfor i svarte gidder jeg å ha en slik jobb hvor jeg må bytte sted hele tiden? Jeg hater jo å være ny et sted.

OK, jeg juger bittelitt nå. Det jeg har beskrevet over er hvordan det så ut for meg før jeg fikk en innsikt på hva som faktisk foregår. Jeg synes dette er hensiktsmessig, for jeg tror mange kjenner seg igjen i dette. Enten det er ny jobb eller andre sosiale sammenhenger.
Jeg skal forklare hvordan det ser ut for meg nå litt lenger ned i teksten. Men før det, vil jeg se litt på hvordan min gamle tilnærming til problemet så ut. Tror dette også kan være kjent for noen:

GAMMEL FORSTÅELSE

Jeg har tanker som gjør at jeg synes det er ukomfortabelt å møte nye mennesker. Når det gjelder hilsingen, så er det nok fordi mamma alltid forklarte meg hvor viktig det var å hilse skikkelig. Og spesielt det å huske navnet er kjempeviktig. Huff, jeg må da klare å se at dette var mammas ord og ikke mine, slik at jeg ikke trenger å la det være så big deal lenger.
Og dette med stillheten, jeg hater pinlig stillhet. Men pinlig stillhet er jo ikke farlig. Jeg må lære meg å forstå at det ikke er farlig. Så kan jeg endelig slutte å bry meg om det.
Jeg har alltid vært en sånn person som trenger noen å være trygg på for å føle meg komfortabel. Så kan jeg jobbe med tryggheten derfra. Jeg må skynde meg å finne min trygge sirkel. I alle fall én person jeg kan connecte med.

Åhh, det er så slitsom å ha alle dissen tankene. Enda jeg vet grunnen til at jeg har de. Det hjelper ikke. Tror jeg må gå til noen å få hjelp. Tenk om jeg har sosial angst!!!

HVA SKJER.. EGENTLIG?

OK, nok eksempler. Ser du hva jeg holder på med?

  1. Jeg er redd for følelsen. Jeg liker ikke å være i den, så jeg vil forsøke å fikse den.
  2. Jeg tror at hvis jeg forsøker å jobbe med tankene mine, så kan jeg bli kvitt følelsen.
  3. Jeg tror at årsaken til at jeg føler som jeg gjør er fordi jeg har begynt et nytt sted.
  4. Jeg nesten håper på å få en diagnose, slik at jeg kan ha en unnskyldning for å unngå disse ubehagelighetene.

Men til hvilken pris? Jeg ELSKER alt annet med denne jobben. Skal dette få stoppe meg? Eller finnes det en annen måte??…

Det at jeg forsøker å justere så mye, gjør at de tingene jeg føler blir enda større enn de er. Det eneste som faktisk skjer er at jeg har en vond følelse. Det er alt…. Så går jeg inn og prøver å endre det. Det er da ting virkelig begynner å bli vanskelig, fordi det er rett og slett ikke noe galt i utgangspunktet. Det er ikke noe galt i å få en dårlig følelse. Det er bare en del av det automatiske systemet bak opplevelsene våre. Noen ganger føler vi oss bra, andre ganger dårlig , og noen andre ganger er det nøytralt. Det er sånn vi fungerer. Punktum! Det er egentlig ikke mer å jobbe med, for alle følelser er friske. Å forstå dét på et dypt plan gjør en enorm forskjell.

Det er ikke situasjonen som gjør at jeg føler meg ukomfortabel. Det er tankene jeg har rundt situasjonen som gjør det. Og det hadde blitt så innprentet i meg, at jeg trodde det var noe ekte. Jeg trodde virkelig at det var situasjonen, stedet, menneskene osv. Men så var det bare meg, og tankene mine, og opplevelsene mine. Ingenting utenfor forandret seg. Jeg er på den samme arbeidsplassen med de samme folkene. Det er dritkjipt når jeg begynner, og mye bedre etter noen uker. Det eneste som har endret seg, er hvor fokuset mitt er. Hvor tankene mine er. Når jeg begynner å bli komfortabel, gir det ikke lenger mening å tenke så mye på hva andre tenker om meg

NY FORSTÅELSE

Slik ser tilsvarende situasjon for meg nå, med den forståelsen jeg har i øyeblikket:

Ny arbeidsplass. Føler meg ukomfortabel. Det kan komme flere ubehagelige følelser. Det gjør ingenting. For det første er det ikke farlig, og om noen dager/timer/minutter er disse følelsene borte igjen. Men nå, må det bare få lov å være sånn. For dette styrer jeg ikke selv. Jeg lar systemet ta hånd om det. For det er slik systemet fungerer. Det er nesten litt komisk å se hvor tullete tankene mine er akkurat nå. Hahaha… oi, der glemte jeg det litt, men nå er det tilbake. Jaja… får ha det sånn litt til da.

DEN STORE FORSKJELLEN

Ser du forskjellen? Jeg ser opplevelsen for dét den faktisk ER. Den er en opplevelse som skapes inni meg. Av min forståelse og mine tanker og følelser. Tanker og følelser jeg ikke kontrollerer. Og siden det er tanker jeg ikke kontrollerer, og jeg vet systemet er selvjusterende, så trenger jeg ikke fikse. Jeg kan bare la det være. Ja, det kan være ubehagelig å stå i. Men that’s it. Det finnes ikke farlig.

Jo, jeg får tilbakefall innimellom og går igang med å skulle fikse følelsene mine igjen. Men jeg kommer enda raskere til det punktet hvor jeg avslører meg selv i det jeg holder på med. Og i det øyeblikket jeg legger merke til det, så skifter det.

Her er min hypotese:

Sosial angst finnes ikke!

Det eneste som eksisterer er idéen og forståelsen om sosial angst. Og fordi vi tror på den idéen, den forståelsen, så blir det også opplevelsen vår. Vår begrensning er at vi hele tiden lever under den aktuelle forståelsen vi har, i øyeblikket.
Slik som da vi trodde julenissen var ekte.. så opplevde vi spenning og masse følelser rundt julenissen. Det kriblet i magen og for noen var han også veldig skummel. Men så.. øker vår bevissthet om julenissen og vi innser at han ikke er ekte, i alle fall ikke slik vi trodde han var. Og vipps.. kriblingen er borte, angsten er borte… Julenissen er den samme gamle julenissen… men forståelsen har endret seg, nye tanker har kommet til og min opplevelse er for alltid endret. Jeg kan ikke lenger gå tilbake å tro på julenissen. Og dermed kan jeg ikke få tilbake den gamle opplevelsen. Alt henger i hva vi tror på. Og slik.. opplever jeg også nå sosial angst.. etter å fått nye tanker om hva dette faktisk er.

 

The post Sosial angst, ekte… eller fake?
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
1927
Menneskets tenkemåte er INNEBYGD fra naturen! https://enkelhetenilivet.no/2017/08/25/menneskets-tenkemate-er-innebygd-fra-naturen/ Fri, 25 Aug 2017 07:50:22 +0000 https://enkelhetenilivet.dreamhosters.com/?p=1918 Menneskets måte å tenke på… er egentlig skapt for OVERLEVELSE, og ikke for SANNHET. Det er slik vi har […]

The post Menneskets tenkemåte er <b>INNEBYGD</b> fra <b>naturen!</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
Menneskets måte å tenke på… er egentlig skapt for OVERLEVELSE, og ikke for SANNHET. Det er slik vi har overlevd som art/vesen.
Fordi vår tenkemåte er programmert til å være veldig effektiv og til å trekke premature konklusjoner slik at vi ikke tenker for lenge over om vi skal løpe eller angripe.. en tiger eller ikke. Dette ligger dypt innebygd i vårt system allerede.

Nå som slike virkelig farer ikke eksisterer i like stor grad, så tror vi kanskje at vi gjør noe annerledes. Men nei da… vår tenkemåte opererer fremdeles på samme måte. Fordi det er slik vi fungerer på et fundamentalt plan.

Etterpåklokskap er nettopp fordi vi trekker premature konklusjoner og handler på de.
Det er helt naturlig at vi gjør det.

Reklamebransjen er bygd opp rundt nettopp dette faktum at vi lar oss villede av det første vi tenker. Så i en treningsreklame f.eks bruker de folk som er veltrente og ser bra ut… og så trekker vi konklusjon at hvis jeg hadde begynt å trene slik så vil jeg også se slik ut som personen på bildet.
Vi tar ikke inn over oss at sannsynligheten er stor for at vedkommende faktisk aldri eller svært svært lite har trent det de prøver å selge, at det er en «skuespiller» som spiller en rolle. Reklamen er designet slik at vi skal trekke den konklusjonen at dette må jeg gjøre for å oppnå det jeg vil. De er selvfølgelig avhengig av å treffe de som går rundt og er misfornøyde med sin kropp og som allerede «leter etter svar på sitt problem».

Samme gjelder for hverdagslige ting. Møter en sur dama i kassa på butikken så vil mange umiddelbart trekke en konklusjon om at hun burde finne deg en annen jobb for dette var hun dårlig til. Uten å egentlig vite noe som helst om henne og hva som foregår på innsiden av henne akkurat da. Vi plukker det første og beste vi kommer opp med.
Eller så gjør vi som jeg drev med.. jeg grublet over alle mulige utfall som kunne være grunnen til at det skjedde. Og jeg var kjempe kreativ.. kunne sikkert kommet opp med 10-12 ulike årsaker. Allikevel.. sannsynligheten for at jeg hadde rett er svært liten.
Hadde jeg spurt damen om hun hadde en dårlig dag så kanskje hun til og med hadde smilt og sagt, «Hæ nei.. hvorfor tror du det?».. kanskje hun bare i øyeblikket hadde glemt å smile et sekund fordi hun var opptatt med å tenke ut hva varekoden var på en vare som ikke ville bippe.

ANGST

Da jeg slet mest med angst… på et tidspunkt hadde jeg overbevist meg selv at en person garantert var en seriemorder, fordi han dukket ikke opp på vår avtale. Jeg skulle selge noe på Finn.no og han skulle kjøpe. Men han kom ikke som avtalt… og siden jeg allerede hadde bestemt at å møte fremmede mennesker er farlig. Så var jeg sikker på at jeg nå var i fare. Og jeg var så redd for dette at jeg skalv faktisk og gråt hysterisk. Dette skjedde… når jeg var helt alene hjemme. Det er jo flere år siden nå… og jeg har aldri blitt oppsøkt av noen seriemorder, ei heller hørte jeg noe mer fra vedkommende.

Nå, i et øyeblikk med bredere perspektiv og ro inni meg kan jeg skjønne at det kan være mange andre grunner til at han ikke dukket opp.

DINE TANKER…. ER IKKE SANNE,

bare fordi du har tenkt dem!

Det vi ikke må glemme er hvordan menneskets natur er. Hvordan vårt design er skapt fra naturenssiden. Og mennesket, er vi skapt til å føle det vi tenker og tror på. Det lille vi forstår, i øyeblikket. Vi er skapt til å handle på det… for å overleve. Vi har et overlevelsesinstinkt i oss… EGO kan vi kalle det. Det gjør at vi alltid opplever livet personlig. Selv om det egentlig ikke er det. Men slik vil det være.. og slik har vi overlevde fordi vi gjør det. Men når du begynner å se hvor like vi er på dette punktet, at vi alle gjør akkurat det samme. Fra øyeblikk til øyeblikk. Vi lever i opplevelsen av vår begrensede forståelse i øyeblikket. Vi føler det vi tenker. Og vi handler på det. Men det kommer alltid noe nytt.. neste øyeblikk bringer med med seg noe nytt. Og det hadde kommet uavhengig om jeg handlet eller ikke. For det er ikke opptil oss.. hva som skjer i livet. Men EGO.. vil si JO det er det. Fordi slik ER ego skapt til å være.

The post Menneskets tenkemåte er <b>INNEBYGD</b> fra <b>naturen!</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
1918
Hvem er «JEG».. som alle går og TENKER på? https://enkelhetenilivet.no/2017/08/24/hvem-er-jeg-som-alle-gar-og-tenker-pa/ Thu, 24 Aug 2017 19:17:51 +0000 https://enkelhetenilivet.dreamhosters.com/?p=1911 Når jeg forsøker å forstå hvem jeg er, så er det akkurat som om det er to av […]

The post Hvem er «JEG».. som alle går og <b>TENKER</b> på?
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
Når jeg forsøker å forstå hvem jeg er, så er det akkurat som om det er to av meg. Og før noen kommer inn og gir meg en diagnose for splittet personlighet, la meg forklare.

Jeg vil begynne å snakke om den delen av meg som er enklest å gripe tak i. Den de fleste av oss er best kjent med. Personligheten vår… Du vet… den glade, sure, snille, slemme, smarte, dumme, lykkelige, deprimerte, sexy, stygge, tynne, tjukke, flinke, kreative, kjedelige osv…osv.
Det som er så rart med denne personen er at den har faktisk blitt kalt alt dette, og mye mer, av enten meg selv eller andre.

Her om dagen slo en tanke meg. Hvis jeg er en bestemt person med en bestemt personlighet, hvordan kan det ha seg at jeg kan være alle disse kontrastene? Er ikke personlighet en fast ting? Hvis jeg er en fyr som kan endres hele tiden, finnes «JEG» egentlig da? Hva er det som er ekte? Hva er den ekte meg?

Klart det kan hende at ordet personlighet ser forskjellig ut for andre, men uansett, så er dette den ene versjonen av meg som jeg fram til ganske nylig, har trodd har vært den ekte meg. Enten en som har hatt disse egenskapene, eller som har trodd han har hatt disse egenskapene.

 

Hva er denne andre versjonen av meg?
Vel, her er et problemet. Den er utrolig vanskelig å beskrive. Og jeg tror ikke jeg klarer å gi den noe navn. Men jeg skal forsøke så godt jeg kan.

Det er akkurat som om uansett hva som kastes mot meg, står denne delen av meg som en bauta, uberørt, og forteller meg, «dette går over», «dette klarer du», «jeg vet du har det i deg». Osv…
OK, kanskje ikke de ordene, men den følelsen.

Har du noen gang hørt dine foreldre si noe slikt? «Ja, nå har jeg blitt 60, men i hodet føler jeg meg som om jeg er 20». Nå som jeg har blitt nærmere 40 selv, så kan jeg si at jeg føler det samme. Men jeg tror ikke det er helt riktig å si at jeg føler meg 20. Jeg føler meg som jeg alltid har følt meg. Som om jeg var 3 (det lengst tilbake jeg kan huske), 14, 20 eller 36. Er det ikke rart? Jeg har en teori om at absolutt alle mennesker kan føle det slik.

Det er noe i oss som aldri kan bli berørt av den ytre verden. Verken tid, sted eller hendelser.

OK, her kommer det jeg ønsker med denne artikkelen. Og dette føler jeg at jeg ser ganske tydelig…. Klar???!

Personligheten vår… er funnet på!

Ja, jeg mener det. Den finnes ikke. Det eneste som finnes er den opplevelsen vi står i akkurat nå. I hjernen vår lagres minner, som vi senere bruker til både vår fordel og vår ulempe. Men selv om det er minner, så finner jeg de fortsatt på. Så selv om jeg ble slått ned på gata som 16-åring, så er jeg ikke et voldsoffer. Akkurat nå, er det eneste som er igjen av den gamle hendelsen, min egen versjon av den, i min egen hukommelse. Det gjør den ikke mer ekte. Snarere tvert imot. Jeg bruker dette eksempelet fordi det er noe jeg selv har opplevd. Men jeg er ganske sikker på, uansett hendelse av forskjellig alvorlighetsgrad, så gjelder det samme.

Jeg vet jeg kanskje provoserer noen som har opplevd noe som de mener er mer alvorlig. Og det er virkelig ikke meningen. Det jeg forsøker å peke på er hva som er sant for alle mennesker. Når vi fjerner fortellingen.

Det eneste vi kan oppleve her og nå, er her og nå i «hodene» våres.

Så, hvorfor har vi da blitt tildelt denne egenskapen av å kunne bli lurt til å tro at vi har en personlighet? At hendelsene påvirker oss? At jeg er lei jobben? At sjefen er en dust? At jeg er en stresset person? At jeg er forelsket? At jeg ikke strekker til?
Jo, fordi uten det hadde vi ikke kunne oppleve verden. Vi hadde bare vært ro. Den samme tilstanden som vi er før vi blir født. Det er sikkert deilig, men kan ikke si jeg husker så mye.

Så, når du ser at livet stritter imot, husk at akkurat her og nå, finnes det kun som tanker i deg. Om litt, ser det annerledes ut. For det er bare en del av den fantastiske gavepakken vi har fått tildelt, at vi kan oppleve livet. Og neste gang noen kaller deg en dust, så vit at dette kun betyr, at for denne personen ser det slik ut, akkurat nå. Men du kan faktisk ikke VÆRE en dust. For alle slike adjektiver er funnet på.

Så… Hvem ER du… egentlig?
Innerst i deg.. der du er i ro og velbehag?

The post Hvem er «JEG».. som alle går og <b>TENKER</b> på?
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
1911
Når ANGSTEN blir EKTE https://enkelhetenilivet.no/2017/08/22/nar-angsten-blir-ekte/ Tue, 22 Aug 2017 17:22:51 +0000 https://enkelhetenilivet.dreamhosters.com/?p=1901 Jeg har fått lov til å bruke denne flotte tegningen som illustrerer opplevelse av ANGST. Kunstner: Solveig Anderssen. Tegningen […]

The post Når <b>ANGSTEN</b> blir <b>EKTE</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
Jeg har fått lov til å bruke denne flotte tegningen som illustrerer opplevelse av ANGST. Kunstner: Solveig Anderssen.
Tegningen er en perfekt metafor for å forstå hvordan systemet til mennesket: skaper og opplever livet. (Vårt menneskelige design, fra naturen). En beskrivelse av hvordan DET vi opplever blir EKTE for oss.

Livet bestå av en rekke opplevelser, fra øyeblikk til øyeblikk. Noen opplevelser kategoriserer vi som gode opplevelser og andre som dårlige. Men i bunn og grunn så er begge det samme, det er OPPLEVELSER.
Å ha angst… er også noen man kun opplever. Man kan ikke ha angst…. når man ikke opplever det. Så ANGST er en type opplevelse. SORG, FORELSKELSE osv er andre typer opplevelser.  Så: ANGST er en opplevelse… man opplever i øyeblikket. Så lenge det øyeblikket varer. Det finnes ingen tidsdefinisjon på øyeblikk. Det vesentlige her er å se at ANGST ikke noe man ER eller HAR (kan eie, ta på eller gi bort/ta vekk), det er noe man OPPLEVER.

Dødningehodet i bildet her… ER bare en tegning. Sånn egentlig.. så er det en TEGNING. Det er ikke et EKTE dødningehode-skjelett. Det er en TEGNING av et dødningehode-skjelett.
Hva består ALLE tegninger av? Uavhengig av hva man har tegnet på den…?

Helt enkelt kan vi si at en TEGNING består av: Blanke ark med streker på.

Visste du at vi kan si akkurat det samme om alle opplevelser??!
Angst er en opplevelse, akkurat som dødningehodet er en tegning.
Hva består ALLE opplevelser av? Uavhengig av innholdet og formen på opplevelsen…?

Helt enkelt kan vi si at en OPPLEVELSE består av: Bevissthet med tanker i.

Foto og kunstner: Solveig Anderssen

Dette er ikke egentlig noe annet enn blanke ark med streker på. Hvis vi ikke hadde en bevissthet… så kunne vi ikke hatt opplevelser. Hvis vi ikke hadde tanker så hadde vi heller ikke hatt opplevelser. Det blanke arket er vår bevissthet… og strekene er tankene i bevisstheten, akkurat i det øyeblikket.
1 ark = 1 tegning er det samme som 1 øyeblikk = 1 opplevelse.

Når vi starter med et NYTT blankt ark… så er det igjen et uendelig potensial for neste opplevelse.

Fra et fullt til et blankt ark…  er alltid bare én tanke unna.

En blank bevissthet er det nærmeste vi kommer kjernen av oss selv. Vi kan beskrive det som klarhet. Da vi har minst mulig i hodet. Minst mulig støy. Det er aldri helt stille.. men det er indre ro og velbehag. Slik oppleves denne blanke bevisstheten. Vi alle har den i oss. Vi finner den.. ved å stilne sinnet vårt. Eller snarere slutte å «fylle på» i sinnet og sinnet vil helt naturlig klarne av seg selv.

På et nanosekund.. så har vi fyllt arket/ bevisstheten igjen med nye tanker. Ofte gjør vi dette bare basert på gamle vaner. Gamle tankemønstre.
Så står vi der og ser «tegningen» som har blitt skapt.. og tror og opplever den som 100% ekte. Vi ser den ikke som en tegning mer. Innholdet på tegningen har blitt «ekte» i sinnet vårt. Fordi designet av det menneskelige systemet fra naturensside er laget til å fungere slik.
Vi tror.. at det vi opplever ER EKTE. Det føles ekte.. og det ser ekte ut og vi kan ikke si noe annet enn at i dette øyeblikket.. så er det ekte.. for DEN SOM OPPLEVER det. Men en opplevelse eksisterer ikke på utsiden av oss. Og derav prater folk ofte om ulike perspektiver, men det er en upresis beskrivelse av at vi alle sammen lever i separate opplevelser hele tiden.

En opplevelse eksisterer kun i sinnet vårt. Sinnet vårt.. er koblet til resten av det vi er… kroppen, følelsene, personlig indre dialog…
Og Sinnet sender ut kommandoer til de andre delene om å reagere på den OPPLEVELSEN som nå har blitt skapt. Så følelsene vil bekrefte det vi tror i vår bevissthet. Alltid. Altså de bekrefter ikke at det vi tenker ER sant. Følelsene kommer etterpå i rekken, de er et direkte resultat av hva vi tenker og hva vi tror er sant. Ergo blir det feil å bruke følelsene våre som en bekreftelse på at «vi har rett».. fordi følelsene vil alltid bekrefte det vi selv tror. Hvis jeg tror jeg er sårbar så vil følelsene bekrefte det. Når jeg ikke har tanker om at jeg er depreimert.. så er jeg heller ikke deprimert. Når jeg ikke har tanker om at jeg ikke er flink nok.. så føler jeg heller ikke på å ikke være flink nok.

Hadde du gitt tegningen til et lite barn så hadde barnet mest sannsynlig blitt redd. Fordi barnet foreløpig ikke har i sin bevisshet forstått at dette kun er en tegning og at den er ikke farlig.
På samme måte har vi mennesker ikke forstått hva angst egentlig er… og derfor blir vi redd. Og vi reagerer på det som om det er ekte.

Foto og kunstner: Solveig Anderssen

Når vi innser at OPPLEVELSER egentlig ikke er farlig og at det bare er et produkt av vår egen bevissthet, tanker og sinnsstemning i øyeblikket. Så vil vi ikke bli så redde lenger. Vi kan oppleve angst.. uten at vi forer frykten med mer energi. Vi ser tegningen.. i stedet for monstret. Vi kan kjenne på angstfølelser… men allikevel vite hva de egentlig er. Akkurat som når vi har forstått at skrekkfilmer ikke er ekte… så kan vi føle frykt, men ikke bry oss om den. Vi gjør den ikke større.. eller mer ekte.

Som menneske vil vi aldri slutte å ha opplevelser. Vi vil aldri slutte å oppleve ALLE følelser. Og vi vil skape vår egen opplevelse for alltid. Vi kommer aldri utenfor det å oppleve livet som EKTE… selv når vi forstår at det bare er en illusjon. Det ser ekte ut i dette øyeblikket. Helt til neste øyeblikk kommer.. og den forrige opplevelsen eksisterer ikke mer.

Vi eksisterer.. kun NÅ.

EN FORKLARING AV BEGREPER:
Når jeg skriver Bevissthet så mener jeg vår indre forståelse av livet.. så langt. Ikke intelligens, ikke om vi er våken eller sover, og ikke hva som foregår i hjernen.

Med Tanker.. så mener jeg ikke din indre dialog. Jeg mener det du tenker for å kunne ha en indre dialog. Det som gjør at du strekker ut en hånd og tar opp et glass og drikker av det mens du har en samtale med noen andre. Det som får øynene dine til å bevege seg frem og tilbake mens du leser dette. DET er TANKER. Altså ikke vår indre dialog, men innholdet i bevisstheten. Det vi til enhver tid «vet og forstår» akkurat i det øyeblikket.. uten at vi vet at vi «vet og forstår det». Fordi det er så normalt for oss så legger vi ikke en gang merke til at det er der. På samme måte som at vi ikke legger merke til veldig mye annet vi gjør og har rundt oss.

Med Sinnstemning… så mener jeg om vi har høy eller lav bevissthet. På samme måte om at det er høytrykk eller lavtrykk i været. Vi kan ikke påvirke det.. men det endres hele tiden. Og når vi er ved lav bevissthet så ser ofte livet vondt og vanskelig ut. Mens ved høy bevissthet så har vi klarere tanker og et annet perspektiv på nøyaktig det samme livet.

Lytt til forfatteren lese innlegget:

The post Når <b>ANGSTEN</b> blir <b>EKTE</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
1901
Opplevelser skapes IKKE fra det fysiske eller psykiske https://enkelhetenilivet.no/2017/08/13/opplevelser-skapes-ikke-fra-det-fysiske-eller-psykiske/ Sun, 13 Aug 2017 12:29:31 +0000 https://enkelhetenilivet.dreamhosters.com/?p=1894 Ved å forstå hvordan mennesker skaper egen opplevelse uten å vite det, uten å ha kontroll på det, […]

The post Opplevelser skapes <b>IKKE</b> fra det fysiske eller psykiske
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
Ved å forstå hvordan mennesker skaper egen opplevelse uten å vite det, uten å ha kontroll på det, har vi plutselig tilgang til andre tanker.
Ved å forstå den naturlige syklusen til en opplevelse så vil ikke negative opplevelser være like avskrekkende lengre og positive opplevelser får lov til å fylle oss opp av gode følelser. Som vi ikke lenger blir så redd for å miste.
Ved å forstå vår menneskelige natur og vårt design som vesen slutter vi å plassere vår identitet i en opplevelse eller følelsene våre.

Når vår forståelse vokser, om det naturlig og universelle prosessen bak skapelsen av enhver opplevelse som noen gang har eller vil eksisterer, blir vi friere og med færre begrensninger. Vi får tilgang til opplevelser vi ikke trodde var mulig. Det har alltid vært tilgjengelig men utenfor vår forståelse og dermed gått oss hus forbi. Vi kan ikke forstå det vi ikke forstår. Vi kan ikke vite noe vi ikke vet. Vi kan ikke få lyst på tyggis hvis vi aldri har fått vite hva tyggis er og hatt en opplevelse av det. Men om vi liker eller ikke liker tyggisen er ikke skapt av tyggisen… det skapes fra vårt indre. Opplevelsen i sin essens er ikke fysisk. Den kan spre seg fra vårt indre til vår fysikk. Fordi det henger sammen. Vår fysikk gjenspeiler våre opplevelser. Våre følelser bekrefter våre opplevelser.
Som mennesker vil vi alltid være subjektiv i en opplevelse. Selv når vi sier at vi er objektiv, er vi subjektiv. Vi er laget slik fra naturensside..
Hvordan vi er blitt til fra naturen er helt tilfeldig. Det er en hel haug med tilfeldigheter som har gjort at vi har blitt til.. som intelligente vesener. Hvis du leser hva vitenskapen sier om dette kan du få et glimt av hvor utrolig liten sjanse det er for at intelligente vesener ble skapt, slik som mennesket. (Ref sjekk ut dokumentar på NRK Nett tv. Stephen Hawkins Geniskolen).

Å være intelligente vesener betyr ikke at vi alltid har rett eller vet alt. Tvert i mot. Intelligens handler om evnen til å skape konsepter og ha tankerekker. Ikke om noe er sant/ikke sant, rett/feil. Jeg tror mange tror de tingene henger sammen.
Intelligens betyr bl.a at vi kan gjenkjenne noe vi har sett før. At vi kan gruble og skape kreative tankerekker. Lage sammenhenger mellom ting som ikke egentlig har noen sammenheng.

Det at vi blir subjektive i vår opplevelse gjør at vi alltid vil ta vare på oss selv. Så best vi kan, i øyeblikket utifra den forståelsen og det stedet vi er i oss selv akkurat da. Så jeg ser det som en overlevelsesmekanisme.

Å vite at vår opplevelse er ikke en absolutt sannhet er vesentlig for å kunne se det store bildet bak illusjonen vi kaller livet.

Opplevelser eksisterer kun i det spirituelle livet… det er energi.

En opplevelse eksisterer ikke i den fysiske virkeligheten. En opplevelse ER energi. All energi bytter konstant form. I vår opplevelse er vi i konstant endring. Så når vi ikke lenger er i en opplevelse så eksisterer den ikke lengre. Slik byttes opplevelser ut fra øyeblikk til øyeblikk. Jo mer personlig og subjektiv vi blir i en opplevelse jo mer intens, jo mer virkelig og jo mer sann vil opplevelsen se ut for oss. For det vi gjør er å gi næring til denne energibaserte opplevelsen. Vi tilfører mer næring og den får vokse. Og vi glemmer.. alt vi IKKE ser eller ikke fokuserer på i det øyeblikket. Og dermed vil vi heller ikke ha noen opplevelse av det.
Til en hver tid skjer det uendelig med fysiske hendelser som du ikke har noen opplevelse av. Fordi du har ikke noe fokus på. Også i dine omstendigheter akkurat her og nå. Det er uendelig med mulige opplevelser å ha i akkurat den opplevelsen du sitter i akkurat nå. Det er ikke slik at din opplevelse er den eneste mulige, nei sel ikke for deg. Det er mye mer tilfeldig at det var den opplevelsen du fikk enn de fleste er klar over. Men den kommer fra samme sted, hos alle mennesker. Fra innsiden. Fra sinnet vårt… fra sjelen. Fra der all energi kommer fra. Og det er nøytralt og upersonlig. Vi tillegger mening, gjør det subjektivt, for å kunne ha en opplevelse. Vi skaper en dualitet. Verden er egentlig ikke singular… men det kan vi ikke oppleve. Vi trenger dualitet for å kunne ha en opplevelse.

En opplevelse er alltid begrenset til det som vi (ofte usynlig og ubevisst) har fokus på i øyeblikket. Mens potensialet til neste opplevelse er uendelig. Det finnes ingen grenser.. med mindre vi setter dem selv. I vår bevissthet… i vår forståelse.. i vårt spirituelle JEG. Alle begrensninger er også bare energier.. som har tatt form til noe større.. som ser ut som en begrensning. Når vi ikke lenger gir næring til den så eksisterer den ikke lengre.

Vi er ikke begrenset til det fysiske, psykiske eller genetiske ved oss. Vi har også noe mer kraftfullt tilgjengelig… vi kaller det ofte sinnet eller sjelen vår. Det er energi. Vårt spirituelle egentlige JEG bak en hver fysisk/psykisk opplevelse.

Akkurat som en datamaskin er… fungerer også menneskets fysiske/psykiske hjerne. Du får ingenting ut av en datamaskin som du ikke har puttet inn. Den har en fantastisk prosessorkraft og er eksepsjonell på å bruke det vi har puttet inn. Men akkurat som at ingen datamaskin fungerer uten energi så er det akkurat det samme med oss mennesker. Og det er DETTE som er livskraften vi alle har tilgang til. Som vi alle er koblet til. Den er nøytral og upersonlig. Og som individ.. skapes en subjektiv opplevelse som vi erfarer.

Den som erfarer er den vi tror at vi er. Vår identitet. Mens EGENTLIG er vi livskraften bak. Men vi vil aldri erfare å være det… fordi «det» i oss som erfarer ligger etterpå i rekken.
Formløs energi -> bevissthet -> og tanker => blir til en subjektiv opplevelse for MEG. Jeg skriver: «MEG».. altså Erfareren (identitet, egoet.. kjært barn med mange navn). Den vi tror vi er… der vi har definert får identitet. Vi er også det i oss som har definert identiteten.

Vi er faktisk ganske fantastiske vesener faktisk med et utrolig intelligent system som er skapt til å overleve. Da er det synd at mange av oss ikke vet om dette og i stedet lider under missforståelse om at hva vi er og hva vi opplever. Du kan si at vi er solen i vårt eget indre univers. Vi er ikke bare jorden som solen skinner på… vi er også energien som gjør jorden mulig å eksistere.

The post Opplevelser skapes <b>IKKE</b> fra det fysiske eller psykiske
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
1894
FRYKT og ANGST er to av de mest nyttige følelsene vi kan ha! https://enkelhetenilivet.no/2017/06/22/frykt-og-angst-er-av-de-mest-nyttige-folelsene-vi-kan-ha/ Thu, 22 Jun 2017 07:01:52 +0000 https://enkelhetenilivet.dreamhosters.com/?p=1891 FRYKT og ANGST er to av de mest nyttige følelsene vi kan ha. De har sikret oss overlevelse […]

The post <b>FRYKT</b> og <b>ANGST</b> er to av de mest nyttige følelsene vi kan <b>ha!</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
FRYKT og ANGST er to av de mest nyttige følelsene vi kan ha. De har sikret oss overlevelse gjennom tusenvis av generasjoner. Fått oss til å unngå farer og tilpasset oss miljøet på en perfekt måte. Frykt og angst er de siste følelsene du vil miste.
En liten hake med dem er det likevel. Tilsynelatende en uskyldig en. Saken er nemlig at vi aldri kan være redd for noe der ute. Vi kan bare være redd for tanken om noe.

Hvis du er redd for døden, så er det tanken om døden som skaper følelsen av å være redd, ikke selve døden.

Skremmende tanker vi tror på,

skaper følelsen av frykt…

i øyeblikket.

Helt til neste tanke tar over!

I teorien høres det helt likt ut. «Det er et fett om det er tanken om døden eller selve døden som skremmer meg» tenker du kanskje. Angst får du uansett, også uansett hva som er temaet ditt eller om du ikke vet hva som er tema. I vår moderne tid derimot gjør det all verdens forskjell. En gang i historien gjorde det kanskje ikke så mye forskjell. En reell fare satte i gang en følelse og vi iverksatte en handling som reddet livet vårt. Systemet fungerte perfekt. Korte akutte hendelser som faktisk krevde en eller annen form for action.

I dag opplever mange at angst og frykt aktiveres 24/7. Vi har bekymringer for jobb, økonomi, helse, unger, familie, bilen, huset, sjefen, naboen…listen kan bli så lang som du vil. Det skaper dårlige følelser som vi prøver å komme ut av. Alt vi ønsker jo å føle oss bra. Allikevel blir listen bare lengre og lengre og vi føler oss værre. Fler og fler blir syke.

Det er kun tankene om alt dette som gir oss angst, frykt og dårlige følelser. Du er trygg, har klart deg så langt, og vil finne løsninger på det som måtte komme i framtiden også. Verden rundt oss har aldri vært mer trygg enn akkurat nå. Likevel har vi aldri hatt så mye angst og usikkerhet som nå, er ikke det merkelig?

Helt til vi skjønner hvorfor. Når vi ser at det ikke har noe med hvor trygt eller utrygt noe er. Bare hva vi finner på å tenke er trygt eller utrygt. Vi blir så opptatt av å prøve å unngå disse følelsene eller gruble på hvordan fikse det utenfor oss som vi tror er problemet at systemet aldri får hvile, aldri får nullstilt seg. Det blir hele tiden aktivert og overstimulert.

Vi er så gode på å gruble, overanalysere, prøve å finne svar som ikke er der, insistere på at det er noe vi må løse – i dag! At vi aldri lar systemet får roe seg ned igjen. Balansere seg selv, finne stabiliteten, tryggheten i tanken, kjærligheten til systemet, og oss selv.

Vi blir taperne som aldri strekker til. Det er illusjonen vi lever i alle sammen. Helt til vi ser akkurat det, at det er en illusjon.

Vi kan slappe av i tankene våre, la de være tilstede, se at de ikke er kommandoer, fasiter eller noe vi behøver å reagere på.

Vi kan vente på «bedre vær», eller bedre tanker. Begge deler kommer av seg selv, helt naturlig. Ha tillit til at der du er nå, er der du skal være. På den måten du er det på. Du har selv skapt øyeblikket, og det er greit. Øyeblikket er perfekt. For alt som har vært.. har også gått over. For det gjør det alltid. Og dette øyeblikket vil også gå over.

Livet tok hånd om deg de første 9 måneden, og vil gjøre det frem til du dør. Når du ikke prøver å overstyre det, tro at du vet best, og mister tilliten til kraften bak livet. Der det alltid vil komme løsninger, men aldri på kommando.

Slapp av kjære deg, meningen med livet er å trives. Slutt å kjempe en kamp mot egne tanker. Slåss heller med din egen skygge hvis du vil gjøre noe meningsløst. Det kan jo være morsomt for oss andre i hvert fall. 🙂

Ha det fint, der du er!   

The post <b>FRYKT</b> og <b>ANGST</b> er to av de mest nyttige følelsene vi kan <b>ha!</b>
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
1891
Effekten av å skrive ned 3 ting å være takknemmelig for? https://enkelhetenilivet.no/2017/06/05/effekten-av-skrive-ned-3-ting-vaere-takknemmelig/ Mon, 05 Jun 2017 12:19:42 +0000 https://enkelhetenilivet.dreamhosters.com/?p=1884 3 ting jeg er takknemlig for… dette var en av oppgavene jeg fikk mens jeg led av tynge psykiske […]

The post Effekten av å skrive ned 3 ting å være takknemmelig for?
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
3 ting jeg er takknemlig for… dette var en av oppgavene jeg fikk mens jeg led av tynge psykiske plager og traumer. Tror det kommer fra positiv psykologi eller kognitiv terapi. Dette var en oppgave som jeg slet sinnsykt med å fullføre. I løpet av 8 uker, jeg tror i 2012, skulle jeg hver dag skive ned 3 ting jeg var takknemlig for. Dette var kjempe vanskelig for meg og jeg klarte sjeldent å skrive noe som jeg egentlig kunne stå inne for. Noen ganger skrev jeg bare fordi vi ble bedt om å gjøre det så jeg følte jeg måtte. Andre ganger skrev jeg ingenting.

Det at jeg ikke klarte oppgaven tolket jeg igjen som at det var noe feil med meg og som at jeg måtte endre på meg selv. Hver dag prøvde jeg litt hardere… men uansett hva jeg kom på så var jeg ikke takknemlig for den tingen. Jeg var bare dypt ulykkelig.

Dette har nå endret seg betraktelig 😁😁😁😁 og ikke fordi jeg har jobbet med meg selv. Kun pga av at jeg forstod at min «virkelighet» er faktisk bare min. Vi lever alle sammen i hver vår virkelighet og jeg opplever og erfarer kun min egen skapte versjon av virkeligheten. Alle mennesker og alle dyr på jorden gjør dette. Ved å forstå dette ble det plutselig mye enklere for meg å være takknemlig.

For alle problemene mine smuldret bort når min forståelse av virkeligheten ble snudd opp ned.

Da var det plutselig en hel masse ting å være takknemlig for. Jeg opplevde å få en dypere forståelse for hva takknemlighet egentlig handler om.

Takknemlighet handler nemlig ikke om å takke eller være glad for å ha fått noe. For at noen har gitt deg noe. Det handler om å se det man allerede har som man på ingen måte er berettiget til å ha. F.eks at jeg har 2 bein og 2 armer. Det er absolutt ingen selvfølge. Det er er heller ikke en selvfølge å ha et hjem, en jobb, mennesker rundt seg. Å slippe å ha krig og skyting rundt seg. Og ikke minst for at jeg i det hele tatt er i livet. Takknemlighet handler om å være ubetinget takknemlig. Altså ikke betinget.. slik jeg tidligere tenkte om det. Da ville jeg sagt, hvorfor skal jeg være takknemlig for livet når jeg har det så vondt? Hvorfor skal jeg være glad for å bo i et hus når jeg har det vondt allikevel. Fokuset gikk kun på min egen smerte, indre smerte. Naturligvis..!! Fordi vi fra naturens side er laget slik. Når vi lider… så skjermer vi oss, vi føler oss svake og fokuset blir kun på lidelsen og hvordan komme oss «vekk» fra lidelsen. Frykten øker og følelsen av å være i lidelse øker. Men for å komme oss vekk fra lidelsen må vi først innse at lidelsen eksisterer kun inn i oss, og ikke i virkeligheten vår.

Det er veldig usynlig for oss at vår virkelighet skapes i vårt eget sinn basert på vår egen forståelse. Så hvis den forståelsen på ett eller annet vis ikke er til hjelp for meg selv.  Så er det derfor ekstremt viktig å forstå at min opplevelse skapes utifra forståelsen.
Å håndtere opplevelsene er ikke poenget… det blir som å håndtere symptomer. Årsaken kommer ifra forståelsen, en uskyldig misforståelse som vi har mulighet til å innse og dermed se noe nytt som vil endre hvordan virkeligheten ser ut utifra den nye forståelsen.
Når vi lider.. så lider vi i sinnet vårt fordi det skapes en forskrudd virkelighet som ikke er sann, basert på en forvrengt og desillusjonistisk forståelse. Når forståelsen endres så endres naturligvis også opplevelsen.

Poenget mitt er at før jeg forstod dette så var faktisk oppgaven med å skrive ned 3 ting med på å forverre tilstanden min. Den ble nok et argument i rekken av argumenter for hvorfor jeg var mislykket og dypt ulykkelig. Og dette føler jeg det er ekstremt viktig å forstå for de som driver med terapibehandling. Om en metode ikke fungerer for deg så har det ikke noe med deg å gjøre. Du gjør så godt du kan.. det er ikke metoden som løser dine problemer. Løsningen ligger i vårt eget sinn. I å forstå hvordan vårt eget sinn skaper den virkeligheten vi ikke vil ha utifra at den vet ikke bedre. Vi trenger kun å lære oss til å se at det skapes innenfra og ut og at det ikke er noe hold, noen faktisk sannheten i vår virkelighet. Det er bare sansesapperatet vårt som på sinnet sin kommando gjør sitt for at «slik» skal denne virkeligheten nå føles og oppleves. Når sinnet utvikler seg… forstå at det er en selv som skaper virkeligheten så vil virkeligheten endres. Vi har alle en evnen til å våkne opp og forstå våre opplevelser på en annen måte. Til å få innsikter i oss selv og dermed også oppdage desillusjonene våre og vår forvrengte virkelighetsbilde.

Det føles som å våkne opp fra sitt eget mareritt.


Dette er hva jeg ville skrevet ned i dag om 3 ting jeg takknemlig for akkurat i dag: 

  1. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg lærte hvordan det menneskelige systemet egentlig fungerer, hvordan det skaper opplevelser innenfra og ut. Forståelsen gjorde det mulig for meg å våkne opp fra mine forvrengte tanker om meg selv og innse at mine psykiske lidelser kun handlet om en misforståelse av det mentale systemet. Etter 20 år med lidelse var det fantastisk å våkne opp å se hva vi mennesker egentlig ER, hvor perfekte vi er… akkurat slik vi er både psyke og friske.
  2. Jeg er også vanvittig takknemlig for at livet er som det er med sine opp og nedturer. Det beriker livet mitt nå som jeg ikke lenger mistolker det som skjer og tar det så personlig lenger.
  3. Og tusen takk til alle som holdt ut med meg mens jeg gikk rundt i min psykisk lidende illusjon og reagerte på mine egne negative følelser med å grave meg ned i de, i 20 år. Jeg innser at det var tøft for de rundt meg mange ganger. Så tusen takk for at dere holdt ut og ikke ga meg opp.

Det var mulig for meg å våkne opp. Det er mange andre som har våknet også og det er mulig for absolutt alle mennesker på denne jorden. Og jeg gleder meg til en gang i fremtiden når denne forståelsen har blitt like vanlig som psykologi er i dag. Da vil vi alle leve i en helt annen virkelighet. Og effekten er at vi alle sammen vil få det bedre, når vi ikke lenger bruker energi på å fikse på symptomene våre.

Lytt til forfatteren lese innlegget:

The post Effekten av å skrive ned 3 ting å være takknemmelig for?
appeared first on Enkelheten i Livet.

]]>
1884