Menneskets tenkemåte er INNEBYGD fra naturen!

Menneskets måte å tenke på… er egentlig skapt for OVERLEVELSE, og ikke for SANNHET. Det er slik vi har overlevd som art/vesen.
Fordi vår tenkemåte er programmert til å være veldig effektiv og til å trekke premature konklusjoner slik at vi ikke tenker for lenge over om vi skal løpe eller angripe.. en tiger eller ikke. Dette ligger dypt innebygd i vårt system allerede.

Nå som slike virkelig farer ikke eksisterer i like stor grad, så tror vi kanskje at vi gjør noe annerledes. Men nei da… vår tenkemåte opererer fremdeles på samme måte. Fordi det er slik vi fungerer på et fundamentalt plan.

Etterpåklokskap er nettopp fordi vi trekker premature konklusjoner og handler på de.
Det er helt naturlig at vi gjør det.

Reklamebransjen er bygd opp rundt nettopp dette faktum at vi lar oss villede av det første vi tenker. Så i en treningsreklame f.eks bruker de folk som er veltrente og ser bra ut… og så trekker vi konklusjon at hvis jeg hadde begynt å trene slik så vil jeg også se slik ut som personen på bildet.
Vi tar ikke inn over oss at sannsynligheten er stor for at vedkommende faktisk aldri eller svært svært lite har trent det de prøver å selge, at det er en «skuespiller» som spiller en rolle. Reklamen er designet slik at vi skal trekke den konklusjonen at dette må jeg gjøre for å oppnå det jeg vil. De er selvfølgelig avhengig av å treffe de som går rundt og er misfornøyde med sin kropp og som allerede «leter etter svar på sitt problem».

Samme gjelder for hverdagslige ting. Møter en sur dama i kassa på butikken så vil mange umiddelbart trekke en konklusjon om at hun burde finne deg en annen jobb for dette var hun dårlig til. Uten å egentlig vite noe som helst om henne og hva som foregår på innsiden av henne akkurat da. Vi plukker det første og beste vi kommer opp med.
Eller så gjør vi som jeg drev med.. jeg grublet over alle mulige utfall som kunne være grunnen til at det skjedde. Og jeg var kjempe kreativ.. kunne sikkert kommet opp med 10-12 ulike årsaker. Allikevel.. sannsynligheten for at jeg hadde rett er svært liten.
Hadde jeg spurt damen om hun hadde en dårlig dag så kanskje hun til og med hadde smilt og sagt, «Hæ nei.. hvorfor tror du det?».. kanskje hun bare i øyeblikket hadde glemt å smile et sekund fordi hun var opptatt med å tenke ut hva varekoden var på en vare som ikke ville bippe.

ANGST

Da jeg slet mest med angst… på et tidspunkt hadde jeg overbevist meg selv at en person garantert var en seriemorder, fordi han dukket ikke opp på vår avtale. Jeg skulle selge noe på Finn.no og han skulle kjøpe. Men han kom ikke som avtalt… og siden jeg allerede hadde bestemt at å møte fremmede mennesker er farlig. Så var jeg sikker på at jeg nå var i fare. Og jeg var så redd for dette at jeg skalv faktisk og gråt hysterisk. Dette skjedde… når jeg var helt alene hjemme. Det er jo flere år siden nå… og jeg har aldri blitt oppsøkt av noen seriemorder, ei heller hørte jeg noe mer fra vedkommende.

Nå, i et øyeblikk med bredere perspektiv og ro inni meg kan jeg skjønne at det kan være mange andre grunner til at han ikke dukket opp.

DINE TANKER…. ER IKKE SANNE,

bare fordi du har tenkt dem!

Det vi ikke må glemme er hvordan menneskets natur er. Hvordan vårt design er skapt fra naturenssiden. Og mennesket, er vi skapt til å føle det vi tenker og tror på. Det lille vi forstår, i øyeblikket. Vi er skapt til å handle på det… for å overleve. Vi har et overlevelsesinstinkt i oss… EGO kan vi kalle det. Det gjør at vi alltid opplever livet personlig. Selv om det egentlig ikke er det. Men slik vil det være.. og slik har vi overlevde fordi vi gjør det. Men når du begynner å se hvor like vi er på dette punktet, at vi alle gjør akkurat det samme. Fra øyeblikk til øyeblikk. Vi lever i opplevelsen av vår begrensede forståelse i øyeblikket. Vi føler det vi tenker. Og vi handler på det. Men det kommer alltid noe nytt.. neste øyeblikk bringer med med seg noe nytt. Og det hadde kommet uavhengig om jeg handlet eller ikke. For det er ikke opptil oss.. hva som skjer i livet. Men EGO.. vil si JO det er det. Fordi slik ER ego skapt til å være.