Når ANGSTEN blir EKTE

Foto og kunstner: Solveig Anderssen

Jeg har fått lov til å bruke denne flotte tegningen som illustrerer opplevelse av ANGST. Kunstner: Solveig Anderssen.
Tegningen er en perfekt metafor for å forstå hvordan systemet til mennesket: skaper og opplever livet. (Vårt menneskelige design, fra naturen). En beskrivelse av hvordan DET vi opplever blir EKTE for oss.

Livet bestå av en rekke opplevelser, fra øyeblikk til øyeblikk. Noen opplevelser kategoriserer vi som gode opplevelser og andre som dårlige. Men i bunn og grunn så er begge det samme, det er OPPLEVELSER.
Å ha angst… er også noen man kun opplever. Man kan ikke ha angst…. når man ikke opplever det. Så ANGST er en type opplevelse. SORG, FORELSKELSE osv er andre typer opplevelser. Så: ANGST er en opplevelse… man opplever i øyeblikket. Så lenge det øyeblikket varer. Det finnes ingen tidsdefinisjon på øyeblikk. Det vesentlige her er å se at ANGST ikke noe man ER eller HAR (kan eie, ta på eller gi bort/ta vekk), det er noe man OPPLEVER.

Dødningehodet i bildet her… ER bare en tegning. Sånn egentlig.. så er det en TEGNING. Det er ikke et EKTE dødningehode-skjelett. Det er en TEGNING av et dødningehode-skjelett.
Hva består ALLE tegninger av? Uavhengig av hva man har tegnet på den…?

Helt enkelt kan vi si at en TEGNING består av: Blanke ark med streker på.

Visste du at vi kan si akkurat det samme om alle opplevelser??!
Angst er en opplevelse, akkurat som dødningehodet er en tegning.
Hva består ALLE opplevelser av? Uavhengig av innholdet og formen på opplevelsen…?

Helt enkelt kan vi si at en OPPLEVELSE består av: Bevissthet med tanker i.

Foto og kunstner: Solveig Anderssen

Dette er ikke egentlig noe annet enn blanke ark med streker på. Hvis vi ikke hadde en bevissthet… så kunne vi ikke hatt opplevelser. Hvis vi ikke hadde tanker så hadde vi heller ikke hatt opplevelser. Det blanke arket er vår bevissthet… og strekene er tankene i bevisstheten, akkurat i det øyeblikket.
1 ark = 1 tegning er det samme som 1 øyeblikk = 1 opplevelse.

Når vi starter med et NYTT blankt ark… så er det igjen et uendelig potensial for neste opplevelse.

Fra et fullt til et blankt ark…  er alltid bare én tanke unna.

En blank bevissthet er det nærmeste vi kommer kjernen av oss selv. Vi kan beskrive det som klarhet. Da vi har minst mulig i hodet. Minst mulig støy. Det er aldri helt stille.. men det er indre ro og velbehag. Slik oppleves denne blanke bevisstheten. Vi alle har den i oss. Vi finner den.. ved å stilne sinnet vårt. Eller snarere slutte å «fylle på» i sinnet og sinnet vil helt naturlig klarne av seg selv.

På et nanosekund.. så har vi fyllt arket/ bevisstheten igjen med nye tanker. Ofte gjør vi dette bare basert på gamle vaner. Gamle tankemønstre.
Så står vi der og ser «tegningen» som har blitt skapt.. og tror og opplever den som 100% ekte. Vi ser den ikke som en tegning mer. Innholdet på tegningen har blitt «ekte» i sinnet vårt. Fordi designet av det menneskelige systemet fra naturensside er laget til å fungere slik.
Vi tror.. at det vi opplever ER EKTE. Det føles ekte.. og det ser ekte ut og vi kan ikke si noe annet enn at i dette øyeblikket.. så er det ekte.. for DEN SOM OPPLEVER det. Men en opplevelse eksisterer ikke på utsiden av oss. Og derav prater folk ofte om ulike perspektiver, men det er en upresis beskrivelse av at vi alle sammen lever i separate opplevelser hele tiden.

En opplevelse eksisterer kun i sinnet vårt. Sinnet vårt.. er koblet til resten av det vi er… kroppen, følelsene, personlig indre dialog…
Og Sinnet sender ut kommandoer til de andre delene om å reagere på den OPPLEVELSEN som nå har blitt skapt. Så følelsene vil bekrefte det vi tror i vår bevissthet. Alltid. Altså de bekrefter ikke at det vi tenker ER sant. Følelsene kommer etterpå i rekken, de er et direkte resultat av hva vi tenker og hva vi tror er sant. Ergo blir det feil å bruke følelsene våre som en bekreftelse på at «vi har rett».. fordi følelsene vil alltid bekrefte det vi selv tror. Hvis jeg tror jeg er sårbar så vil følelsene bekrefte det. Når jeg ikke har tanker om at jeg er depreimert.. så er jeg heller ikke deprimert. Når jeg ikke har tanker om at jeg ikke er flink nok.. så føler jeg heller ikke på å ikke være flink nok.

Hadde du gitt tegningen til et lite barn så hadde barnet mest sannsynlig blitt redd. Fordi barnet foreløpig ikke har i sin bevisshet forstått at dette kun er en tegning og at den er ikke farlig.
På samme måte har vi mennesker ikke forstått hva angst egentlig er… og derfor blir vi redd. Og vi reagerer på det som om det er ekte.

Foto og kunstner: Solveig Anderssen

Når vi innser at OPPLEVELSER egentlig ikke er farlig og at det bare er et produkt av vår egen bevissthet, tanker og sinnsstemning i øyeblikket. Så vil vi ikke bli så redde lenger. Vi kan oppleve angst.. uten at vi forer frykten med mer energi. Vi ser tegningen.. i stedet for monstret. Vi kan kjenne på angstfølelser… men allikevel vite hva de egentlig er. Akkurat som når vi har forstått at skrekkfilmer ikke er ekte… så kan vi føle frykt, men ikke bry oss om den. Vi gjør den ikke større.. eller mer ekte.

Som menneske vil vi aldri slutte å ha opplevelser. Vi vil aldri slutte å oppleve ALLE følelser. Og vi vil skape vår egen opplevelse for alltid. Vi kommer aldri utenfor det å oppleve livet som EKTE… selv når vi forstår at det bare er en illusjon. Det ser ekte ut i dette øyeblikket. Helt til neste øyeblikk kommer.. og den forrige opplevelsen eksisterer ikke mer.

Vi eksisterer.. kun NÅ.

EN FORKLARING AV BEGREPER:
Når jeg skriver Bevissthet så mener jeg vår indre forståelse av livet.. så langt. Ikke intelligens, ikke om vi er våken eller sover, og ikke hva som foregår i hjernen.

Med Tanker.. så mener jeg ikke din indre dialog. Jeg mener det du tenker for å kunne ha en indre dialog. Det som gjør at du strekker ut en hånd og tar opp et glass og drikker av det mens du har en samtale med noen andre. Det som får øynene dine til å bevege seg frem og tilbake mens du leser dette. DET er TANKER. Altså ikke vår indre dialog, men innholdet i bevisstheten. Det vi til enhver tid «vet og forstår» akkurat i det øyeblikket.. uten at vi vet at vi «vet og forstår det». Fordi det er så normalt for oss så legger vi ikke en gang merke til at det er der. På samme måte som at vi ikke legger merke til veldig mye annet vi gjør og har rundt oss.

Med Sinnstemning… så mener jeg om vi har høy eller lav bevissthet. På samme måte om at det er høytrykk eller lavtrykk i været. Vi kan ikke påvirke det.. men det endres hele tiden. Og når vi er ved lav bevissthet så ser ofte livet vondt og vanskelig ut. Mens ved høy bevissthet så har vi klarere tanker og et annet perspektiv på nøyaktig det samme livet.

Lytt til forfatteren lese innlegget: