FRYKT og ANGST er to av de mest nyttige følelsene vi kan ha!

FRYKT og ANGST er to av de mest nyttige følelsene vi kan ha. De har sikret oss overlevelse gjennom tusenvis av generasjoner. Fått oss til å unngå farer og tilpasset oss miljøet på en perfekt måte. Frykt og angst er de siste følelsene du vil miste.
En liten hake med dem er det likevel. Tilsynelatende en uskyldig en. Saken er nemlig at vi aldri kan være redd for noe der ute. Vi kan bare være redd for tanken om noe.

Hvis du er redd for døden, så er det tanken om døden som skaper følelsen av å være redd, ikke selve døden.

Skremmende tanker vi tror på,

skaper følelsen av frykt…

i øyeblikket.

Helt til neste tanke tar over!

I teorien høres det helt likt ut. «Det er et fett om det er tanken om døden eller selve døden som skremmer meg» tenker du kanskje. Angst får du uansett, også uansett hva som er temaet ditt eller om du ikke vet hva som er tema. I vår moderne tid derimot gjør det all verdens forskjell. En gang i historien gjorde det kanskje ikke så mye forskjell. En reell fare satte i gang en følelse og vi iverksatte en handling som reddet livet vårt. Systemet fungerte perfekt. Korte akutte hendelser som faktisk krevde en eller annen form for action.

I dag opplever mange at angst og frykt aktiveres 24/7. Vi har bekymringer for jobb, økonomi, helse, unger, familie, bilen, huset, sjefen, naboen…listen kan bli så lang som du vil. Det skaper dårlige følelser som vi prøver å komme ut av. Alt vi ønsker jo å føle oss bra. Allikevel blir listen bare lengre og lengre og vi føler oss værre. Fler og fler blir syke.

Det er kun tankene om alt dette som gir oss angst, frykt og dårlige følelser. Du er trygg, har klart deg så langt, og vil finne løsninger på det som måtte komme i framtiden også. Verden rundt oss har aldri vært mer trygg enn akkurat nå. Likevel har vi aldri hatt så mye angst og usikkerhet som nå, er ikke det merkelig?

Helt til vi skjønner hvorfor. Når vi ser at det ikke har noe med hvor trygt eller utrygt noe er. Bare hva vi finner på å tenke er trygt eller utrygt. Vi blir så opptatt av å prøve å unngå disse følelsene eller gruble på hvordan fikse det utenfor oss som vi tror er problemet at systemet aldri får hvile, aldri får nullstilt seg. Det blir hele tiden aktivert og overstimulert.

Vi er så gode på å gruble, overanalysere, prøve å finne svar som ikke er der, insistere på at det er noe vi må løse – i dag! At vi aldri lar systemet får roe seg ned igjen. Balansere seg selv, finne stabiliteten, tryggheten i tanken, kjærligheten til systemet, og oss selv.

Vi blir taperne som aldri strekker til. Det er illusjonen vi lever i alle sammen. Helt til vi ser akkurat det, at det er en illusjon.

Vi kan slappe av i tankene våre, la de være tilstede, se at de ikke er kommandoer, fasiter eller noe vi behøver å reagere på.

Vi kan vente på «bedre vær», eller bedre tanker. Begge deler kommer av seg selv, helt naturlig. Ha tillit til at der du er nå, er der du skal være. På den måten du er det på. Du har selv skapt øyeblikket, og det er greit. Øyeblikket er perfekt. For alt som har vært.. har også gått over. For det gjør det alltid. Og dette øyeblikket vil også gå over.

Livet tok hånd om deg de første 9 måneden, og vil gjøre det frem til du dør. Når du ikke prøver å overstyre det, tro at du vet best, og mister tilliten til kraften bak livet. Der det alltid vil komme løsninger, men aldri på kommando.

Slapp av kjære deg, meningen med livet er å trives. Slutt å kjempe en kamp mot egne tanker. Slåss heller med din egen skygge hvis du vil gjøre noe meningsløst. Det kan jo være morsomt for oss andre i hvert fall. 🙂

Ha det fint, der du er!