Lykkelige hormoner finnes i alle mennesker

De som har fulgt denne bloggen en stund, har kunnet lese om en forståelse som gjør opplevelsen av livet lettere. Det kan gjelde for de som opplever depresjon, sorg, bekymringer eller annet tankestress.

Vi opplever ting i livet som tilsynelatende gir oss gode og dårlige følelser.

  • Jeg oppnådde et mål – og jeg føler meg bra.
  • Jeg fikk noe jeg ønsket meg – og jeg føler meg bra.
  • Jeg fikk skryt for noe – og jeg føler meg bra.

På den annen side har det også skjedd at:

  • Jeg oppnådde noe – men jeg føler meg ikke bra.
  • Jeg fikk noe jeg ønsket meg – men jeg føler meg ikke bra.
  • Jeg fikk skryt for noe – men jeg føler meg ikke bra.

Når vi tenker oss om er ikke koblingen så opplagt som den først kan se ut. Det virker rart om det virkelig er sant, at hendelsene i seg selv er det som skaper den gode følelsen. Vi opplever jo samme realitet på så mange forskjellige måter. Glede for meg kan være nederlag for deg, bare tenk deg hvordan vi ser på sport.

Forståelsen vi peker mot er at vi lever i en illusjon. Det er illusjonen om at noe der «ute» skaper følelsen inne i deg.

Vi peker mot at følelsen i deg kommer fra en tanke i øyeblikket. Tanker om sorg gir tristhet, engstelige tanker gir angst, tanker om bekymring gir uro. Følelsene er barometeret på tankene våre, både bevisste og ubevisste. Følelsene sier noe om kvaliteten på tankene våre. Det kan kanskje høres ut som jeg sier at vi da kan bare endre tankene og så er alt i boks. Men systemet fungerer heller ikke slik at vi har kontroll på det. Vi har like lite kontroll på tankene våre som været. Det er godvær… det er dårligvær. Og det kommer og går. På samme måte kan vi også si at tankene fungerer… de kommer og går i kvalitet basert på hvilken sinnstemning bevisstheten vår er i. Vi har ikke noe påvirkningskraft på den… men det hjelper å huske på at sola alltid er der… selv i den værste stormen.

Betyr så hendelser i livet mitt ingenting for hvordan jeg føler meg?

Svaret kan høres rart ut, men det er i utgangspunktet nei. Det som betyr noe er hvordan vi forholder oss til det som hender. Vi vet f.eks. at noen fremmede kulturer feirer døden ved begravelser, der vi pleier å ha sørgehøytid. Det gir en mening for dem som er motsatt hos oss. Alt skapes derfor gjennom en tanke som tillegges en mening hos hver enkelt.

I hjernen vår kobles nervesystem (tanke) og hormonsystem sammen. Det betyr at hvordan vi opplever tankene våre også påvirker hormonbalanser i kroppen. Seretonin og dopamin er to av disse hormonene som bidrar til velvære.
Ta som eksempel om vi opplever å ha reelle valgmuligheter eller ikke i livet. Mangel på valg kan gi tanker om håpløshet, som påvirker hormonsystemet der både serotonin og dopamin er sterkt koblet til depressive diagnoser og mentale forstyrrelser.

Dopamin er en grunn til at jeg stod tidlig opp i dag for å skrive denne artikkelen. Hormonet blir aktivert når jeg gjør noe lystbetont og opplever et ønsket resultat.  Dopamin er et gi meg mer, mer, mer hormon. Det er en belønning og en motivasjonsfaktor når det aktiveres.
Serotonin er koblet til depresjon er bakgrunnen for medisiner som Fontex, Cipralex og Zoloft. Det medisinene gjør er å manipulere nivået av serotonin gjennom ulike mekanismer i nervesystemet.

Det interessant er at serotoninnivået vil påvirkes direkte gjennom tanker om sorg, håpløshet, bekymringer osv. Serotonin påvirker videre humør, søvn, appetitt, smerter, fordøyelse m.m.

Hvordan vi forholder oss til tankene våre påvirker derfor mange aspekter av helsen vår. Vi tenker lett at vi blir styrt av hormonene våre, men det er en annen mekanisme i sving som vi sjelden tenker over.

Den gode nyheten er at hjernens biokjemi med sine lykkehormoner balanserer seg perfekt helt automatisk. Når vi ikke roter for mye med systemet gjennom å misforstå hvor tilstanden vår kommer i fra. Det gir også en unik frihet til å kunne oppleve dårlige følelser, men også til å kunne gå ut av dem helt naturlig.