Veien til MINDRE STRESS er enklere enn du tror!

A cropped shot of a handsome businessman under strain as colleagues request various things from him

Første gang jeg hørte «Vi lever i følelsen av våre tanker, ikke i følelsen av våre omgivelser» tenkte jeg i mitt stille sinn: Hvilken planet er det disse folka lever på? Klart våre omgivelser får oss til å føle!!! Og min neste tanke var at disse folka jobber hvert fall ikke i oljebransjen, for DET er en stressende jobb!

Jeg hadde 5 år bak meg som selger i oljebransjen, når jeg første gang hørte denne uttalelsen. Og hadde allerede vært langtidssykemeldt 2 ganger etter å ha gått på den berømte «veggen». Min hverdag på jobb var preget av store arbeidsmengder, tidspress, møter og kunder som krevde rask hjelp.  Viktigheten med å gjøre jobben min riktig var også et element, da feil kunne føre til skader både på utstyr og i verste fall på mennesker. Så ingen skulle komme å fortelle meg at stress ikke kom fra mine omgivelser!!!!

«Stresstriggere» var jo også et kjent begrep for meg og du finner dette begrepet på nettet og i blader, som forteller deg at disse tingene (lange lister) gjør deg stresset. Selv inne på hjemmesiden til Arbeidstilsynet, står det at arbeidsrelatert stress kommer fra diverse ytre faktorer i organisasjonen eller arbeidsplassen. Du kan også lese om at noe stress er bra for deg, da dette skal gjøre deg fokuserte. Så stress i jobben min var normalt for meg og uunngåelig, siden min forståelse for hvor følelser kommer fra den gangen var at de kom fra mine omgivelser. Så jeg måtte enten lære meg å holde ut med det høye stress nivået eller slutte i jobben min. Valget ble det første og jeg begynte å lete etter løsninger for å redusere stress symptomene. Jeg begynte å meditere og trene yoga.

Det fantes utallige forskjellige stressmestringskurs, verktøy og teknikker på markedet, som skulle hjelpe meg å håndtere stresset, eller kartlegge stresstriggere og hvordan eliminere disse i min jobbhverdag.

Nå skulle det vise seg at min nysgjerrighet etterhvert ble større enn mitt ego. Kunne det være sant at våre omgivelser ikke kunne få oss til å føle stress? Det ville jo bety at jobben min kunne være akkurat den samme, men uten det høye stress nivået? Jeg bestemte meg for å utforske dette, selv om det hørtes ut til å være for godt til å være sant. Men det kunne jo ikke skade å sjekke det ut. Når jeg begynte å ta en nærmere titt på hva var det som gjorde meg stresset, så fant jeg ut i samtaler med andre arbeidskollegaer at de ikke ble stresset av de samme «stresstriggerne» som meg (jo, det fantes også de som også ble det). Og ting de ble stresset over, var ting jeg ikke ble stresset over.

Jeg begynte å legge merke til at den ene dag kunne jeg bli stresset av en situasjon, men når samme situasjon oppstod en annen dag… ble jeg ikke stresset!

Etter en stund begynte «stresstriggere» i min hverdag å miste sin troverdighet og de så ikke så sanne ut lengre. Etter å ha utforsket dette en stund fikk jeg en innsikt inn i prinsippene bak den menneskelige opplevelsen av livet, som ikke etterlot noen form for tvil hos meg om at «vi lever i følelsen av våre tanker» Siden den innsikten har stress ikke lenger vært et problem for meg!

Hvor kommer egentlig konseptet «stress» fra. Jeg fant ut at en forsker som het Hans Selye, på 1930-40 tallet begynte å forske på dette, og det var faktisk han som fant på ordet «stresstrigger» basert på egen forskning. Men nå skulle det vise seg at hans forskning ikke var riktig, da en annen stress forsker ved navnet John W Mason utfordret Selye’s forskning, og punkt for punkt viste hvordan hans funn ikke var riktige. Men Seley var allerede en av pionerene innen stressforskning, han ble kalt «The father of stress», så Mason sine funn ble ikke hørt. Så Seley ene alene informerte hele verden om at eksterne faktorer (stresstriggere) produserte stress. Det var også han som uttalte at noe stress var bra for oss, så verden tok hans ord og svelget de hele.

Men stress er ikke bra for oss eller for våre prestasjoner. Om vi ser på idrettsutøvere, så er de i flow når de presterer på sitt beste, dette er uanstrengt og uten stress. Mennesker som lykkes og er stresset, gjør dette på tross av stresset, ikke på grunn av stresset. Så vi er foret med usannheter om hvor stress kommer fra og at det er bra for oss.

Om vi ser på sykefravær statistikken så er 60% av legemeldt sykefravær forbundet med stress relaterte sykdommer. Alle stressmestringskurs og teknikker som finnes på markedet, som for all del er fine de, jobber ut fra en misforståelse for hvor stress kommer fra. Så i beste fall, er håpet med disse å kunne redusere symptomene, ikke eliminere stressetnivået i seg selv.

Stress er en «myte» og med det mener jeg ikke følelsen av stress, den er virkelig. Myten er hvor stress kommer fra.

la oss heller utforske kilden til alt stress. Stress kommer ikke fra dine omgivelser eller hva som foregår i ditt liv (det er myten). Stress kommer fra dine tanker om dine omgivelser og hva som foregår i livet ditt. Det er ikke din jobb som gjør deg stresset, det er det dine tanker om jobben som gjør.

Stress starter fra tanker, ikke en situasjon.

Derfor kan samme situasjon være stressende for noen mens for andre er den ikke det. Om du ønsker et liv med mindre stress. Ta kontakt for en uforpliktende samtale, hvor vi ser på om jeg kan hjelpe deg på veien. Kontakt meg på marianne@3pinstituttet.no.
Følg også med på 3P instituttet sine sider for flere kurs, nyhetsbrev og informasjon om prinsippene bak vår menneskelige opplevelse.