Er det hardt arbeid å være menneske?

Serious thinking
Image courtesy of jesadaphorn of FreeDigitalPhotos.net

Jeg har vært en del av selvutviklingsmiljøet en stund nå, og har vært borti noen ulike retninger. Noen vet jeg mer om, andre mindre. Jeg leser sporadisk blogger, ser annonser for kurs av ulike tilbydere og får med meg noen diskusjoner og debatter. Jeg grubler litt over det jeg hører og leser…..og her kommer noe av det.

Det har blitt sagt mange ganger av mennesker i denne bransjen at hjernen kan og må trenes. At for å bli lykkelig, nå dine mål, bli en bedre versjon av deg selv, få selvtillit, stresse mindre, skape endringene du ønsker osv, så kreves det hardt arbeid og masse trening. Trening på å bruke mentale verktøy. Disiplin og viljestyrke blir også nevnt. Det sies at for å bli mentalt sterk så må man trene kontinuerlig. Den mentale treningen sammenlignes med trening av den fysiske kroppen på den måten at den er ferskvare. Vi vet at kroppen vår blir i dårligere fysisk form om vi går fra å trene til ikke å trene. Men hvordan kan dette gjelde vår psyke/vår mentalitet eller vårt sinn? Som fysioterapeut vet jeg at hjernen vår påvirkes og endres ut ifra hvordan den blir brukt. Hjernen er trolig det mest tilpasningsdyktige organet vi har i kroppen. Men betyr det at vi må drive den samme kontinuerlige treningen av hjernen vår som vi gjør med kroppen for å holde den i form?

Vår psyke eller vårt sinn er ikke begrenset til hjernen. Det er så mye mer enn det. I sinnet vårt har vi tanker. Disse tankene skaper følelsene våre, 100% av tiden. Det er aldri noe unntak. Følelsene styrer i stor grad vår adferd. Det å føle seg usikker, redd, mislykket, nervøs, ikke bra nok, deprimert, mindreverdig, sjenert osv, er ingenting annet enn tilstedeværelse av en rekke negative tanker, som skaper en negativ følelse i oss. Ingen av delene betyr noe, og ingen av delene sier noe om oss som menneske.

Ønsket om bedre selvtillit, det å være mentalt sterk, å kunne stå støtt i livet er ingenting annet enn tilstedeværelse av tanker om nettopp det… og det skaper også følelser i oss

Følelsen av å være sterk, trygg, lykkelig, glad, verdifull, dyktig osv fungerer på akkurat samme måte. Det er ingen forskjell her. Alle kan kjenne på disse følelsene og opplevelsene uten å ha trent på mentale teknikker. For disse opplevelsene kommer ikke fra teknikker. Hvor vi er i tanker og følelser når vi handler, vil påvirke vår adferd. Det kan være greit å vite. Det er utrolig hvor sant det kan føles, at de negative tankene og følelsene vi har i øyeblikket er sannheten! Og jeg har mange ganger følt at jeg er veldig rasjonell og gjennomtenkt når jeg er alt fra sint, forbannet, lei meg, frustrert osv. Men slik er det aldri. Du ser aldri en situasjon klart når du er i en dårlig sinnstilstand, dvs når du kjenner på dårlige følelser. Det kan også være greit å vite.

Det som er interessant og verdifullt for mennesker er hva som skjer når alle disse tankene roer seg ned? Hva sitter vi igjen med når tankene våre ikke er i forgrunnen? Hva skjer med mennesker når de forstår at tanker og følelser ikke er noe de trenger å håndtere eller jobbe med, uansett hva det er? For det er det vi ber mennesker om å gjøre når vi gir dem teknikker og verktøy, vi ber dem gjøre noe med tankene og følelsene sine, på den ene eller andre måten. Hva skjer når mennesker virkelig ser at tanker og følelser, både positive og negative, er ufarlige, harmløse og nøytrale greier som kommer og går helt av seg selv uten at vi trenger å gjøre noe? At alt er det samme og alt er nøytralt?

At alle mennesker har tilgang på et helt enormt potensiale til å ta vare på seg selv, navigere livet sitt i den retningen som er riktig for dem, føle ubetinget frihet og kjærlighet, kunne håndtere livet som skjer underveis. At dette er noe som er i dem fra starten av, det har ligget der tilgjengelig hele tiden og vi trenger ingenting annet enn forståelse om akkurat det. Da sitter vi igjen med essensen av mennesket.

Vi trenger ikke å gi folk mer å gjøre. Vi trenger ikke gi dem inntrykk av at det er hardt arbeid å være menneske. Er det noe de har nok av så er det det. Mennesker trenger å bli pekt mot enkelheten i seg selv. Enkelheten i hvordan vi alle skaper vår opplevelse, fra øyeblikk til øyeblikk, 100% gjennom tankene våre. Og fordi alt skapes gjennom tankene våre så trenger vi ikke gjøre noe med dem. Tenk litt på det (bare en tanke som slo meg): Hvor er logikken i at vi skal være nødt til å jobbe med oss selv store deler av livet for å føle oss så bra som vi ønsker? For meg så gir det rett og slett ikke mening lengre i det hele tatt. Men jeg skjønner samtidig hvorfor det gir mening for mange, for jeg måtte også innom den veien før jeg landet i noe som var så uendelig mye enklere og mer kraftfullt.

Barn og ungdom har blitt en slags ny målgruppe for selvutviklingsbransjen. Jeg er ikke motstander av det. Jeg ser at de sliter mer i dagens samfunn, det er grunn til å reagere, og jeg er blant dem som ønsker å kunne strekke ut en hånd til både barn og ungdom. Men det samme budskapet gjelder for dem.

Barn er de mest geniale skapningene som finnes. Det er hos barn vi ser essensen av hva vi alle er som mennesker. Og jo mindre barna er, jo tydeligere er det. Barn går inn og ut av følelser hele tiden. Når de er ferdig med en følelse eller en opplevelse, så er den glemt. De henger ikke igjen i fortiden. De kan gå fra å le til å gråte til å le igjen ila små sekunder. Og de ofrer det ikke en tanke. Det bare er sånn. De er i opplevelsene sine 100 %. Før barna har hatt opplevelser av å føle seg usikker, nervøs eller redde for å dumme seg ut, så lever de som om disse tankene og følelsene ikke eksisterer! Tenk for en frihet! Som småbarns mamma ser jeg dette hver dag, og jeg tenker ofte at det er dem vi voksne bør lære av.

Det er denne retningen vi trenger å peke i. Både barn, ungdom og voksne. Fordi når vi har en grunnleggende forståelse, så kan vi faktisk leve livet som om vi var små barn, men som voksne. Vi trenger ikke ta så mye hensyn til alle tankene og følelsene som farer gjennom oss hele tiden, henge oss opp i fortid, bekymre oss om fremtiden som vi ikke vet noe om. I det så ligger det mye frihet. Og det er veldig enkelt.

Gratis Introduksjonswebinar

Tirsdag 17/3-2015 kl 20.00 holder jeg et gratis introduksjonswebinar for de som ønsker å høre mer om denne retningen. Send meg en mail på daniela@enkelheten.no dersom du ønsker å delta. Det er begrenset med plasser.